Սկոլկովոյի բնակիչներից մեկը՝ Biolaboratory ընկերությունը, սկսեց օգտագործել սև զինվորական ճանճը հացաբուլկեղենի արտադրության մեջ: Ընկերությունը ճանճեր է բուծում Արխանգելսկի մարզում գտնվող ձեռնարկությունում։ 1 կգ ալյուրին ավելացվում է անյուղ միջատներից մի քանի գրամ սպիտակուց՝ արդյունքում հնարավոր է կրկնապատկել խմորիչի և առանց խմորիչ խմորի հասունացման գործընթացը, ինչպես նաև մեծանում է հացի պահպանման ժամկետը։
«Եթե բոքոնը չի կտրվում, այն չի փչանում կամ հնանում 5-7 օրվա ընթացքում», – նշում է Սկոլկովոն:
Կենսալաբորատորիայի հիմնադիր Գենադի Իվանովը սկսել է ուսումնասիրել սև զինվորական ճանճի օգտակար հատկությունները 2015 թվականին այն բանից հետո, երբ բժիշկները ձեռնարկատիրոջ մոտ ազդրի փոխարինում ախտորոշեցին։
«Ես հրաժարվեցի հոդերի փոխարինումից և որոշեցի վերլուծել, թե աշխարհի որ տարածաշրջաններում մարդիկ ավելի քիչ են տառապում հենաշարժական համակարգի հիվանդություններից և ինչ են նրանք պարունակում իրենց սննդակարգում: Պարզվեց, որ այս գեղեցիկ անունով տրոպիկական ճանճն այն է, ինչ ինձ պետք է»,- ասել է Իվանովը։
Մի քանի տարի անց քայլելու ժամանակ ցավը զգալիորեն նվազել է, իսկ հոդերի հեղուկը սկսել է վերականգնվել, հավելել է ձեռնարկատերը։
Ռուսաստանում միջատների սպիտակուցի վրա հիմնված ֆունկցիոնալ արտադրանքի շուկան դեռ լիովին չի ձևավորվել: Նորարարական ընկերությունը գիտակցում է, որ անհրաժեշտ է հաղթահարել սպառողների շրջանում հոգեբանական խոչընդոտները:
«Ընտելանալ այն մտքին, որ դա նորմալ է և նույնիսկ օգտակար, պետք է աստիճանաբար տեղի ունենա: Եվ երբ մարդիկ կենցաղային մակարդակով զգան այս ճանճի ազդեցությունը, նրանք կնկատեն, որ ավելի քիչ են հիվանդանում, և շատ ավելի հանգիստ կվերաբերվեն դեղամիջոցների և սննդի միջատներին»,- եզրափակեց Իվանովը։